19 september 2024

Foto: Nuhorstaandemaas

De burgemeester van Horst aan de Maas, Ryan Palmen, heeft een woning aan de Prinses Marijkestraat in Horst voor drie maanden gesloten. De politie trof daar een handelshoeveelheid hennep aan, die bestemd was voor illegale verkoop. De sluiting is een maatregel om de bekendheid van de woning in het drugscircuit weg te nemen en de overlast voor de buurt te verminderen.

De woning werd op 10 januari 2024 doorzocht door de politie, nadat er een melding was binnengekomen over een mogelijke hennepkwekerij. De politie vond geen kwekerij, maar wel een grote hoeveelheid goederen en stoffen die gebruikt worden voor de voorbereiding van de illegale hennepkweek. Ook werden er resten van hennepplanten aangetroffen.

De burgemeester heeft de bevoegdheid om woningen of bedrijfspanden waarin drugs aanwezig zijn of voorbereidingshandelingen daartoe worden getroffen tijdelijk te sluiten. Dit beleid, dat gebaseerd is op de Opiumwet, wordt het ‘Damocles-beleid’ genoemd. Het doel van dit beleid is om de inwoners van Horst aan de Maas te beschermen tegen de gevaren die met drugs te maken hebben, zoals brandgevaar, overvallen, criminaliteit en overlast.

Burgemeester Palmen zegt dat hij geen genade heeft voor overtreders van het Damocles-beleid: “Wie in Horst aan de Maas meer dan een gebruikershoeveelheid drugs in bezit heeft, mag zich niet verwonderen over de consequenties.” Hij voegt eraan toe dat hij in uitzonderlijke gevallen kan afwijken van het beleid, als er sprake is van een schrijnende situatie. Maar hij benadrukt: “Dit beleid past ook volledig in de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit.”

Bronnen: Sluiting woning in Horst na aantreffen hennep – Limburg24Woning in Horst 3 maanden op slot na vondst in aanbouw zijnde hennepkwekerij – Regio OnlineWoning Horst tijdelijk op slot na vondst hennepkwekerij – De Limburger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *