Binnenkort kan het voorkomen dat u een gele vrachtwagen met de bekende ambulancestrepen ziet rijden in Limburg. Dit is de nieuwe Mobiele Intensive Care Unit, kortweg MICU, die gebruikt wordt om ernstig zieke ic-patiënten te vervoeren tussen twee ziekenhuizen. Het nieuwe voertuig vervangt de huidige MICU en is uitgerust met technisch hoogstaande functionaliteiten.
Patiënten worden opgenomen op de intensive care (ic) als hun vitale lichamelijke functies intensief bewaakt of ondersteund moeten worden met hulp van diverse apparaten en monitors. Soms komt het voor dat de patiënt voor een adequate behandeling naar een ander ziekenhuis moet. Het vervoer van de patiënt tussen de ziekenhuizen gebeurt dan met een MICU onder begeleiding van een intensive care-arts, een intensive care-verpleegkundige, een ambulanceverpleegkundige en een ambulancechauffeur. De behandeling zoals op de ic van het ziekenhuis kan gewoon doorgaan, omdat alle benodigde apparaten tijdens de rit in de MICU aanwezig zijn.
Rijdende intensive care
Nederland kent in totaal 7 MICU-regio’s met ieder een eigen voertuig. Het nieuwe voertuig in deze regio is momenteel de grootste wagen met de meeste voorzieningen aan boord. Een mobiel ic-bed met alle apparatuur kan in de MICU gezet en aangesloten worden aan bijvoorbeeld perslucht, zuurstof en elektriciteit, die beschikbaar zijn in de wagen. Daarmee is de MICU eigenlijk een rijdende intensive care. Deze unieke voorzieningen maken een MICU uitgebreider en groter dan een reguliere ambulance.
Samenwerking Maastricht UMC+ en Ambulancezorg Limburg
Bij de aanschaf en ingebruikname van de nieuwe MICU kwam heel wat kijken. Alle voorbereidingen zijn getroffen in nauw overleg tussen Ambulancezorg Limburg en de intensive care afdeling van het Maastricht UMC+. Er is gezamenlijk bepaald aan welke (technische) specificaties het voertuig moest voldoen. Ook hebben de ambulance- en ic-teams samen geoefend en hebben alle chauffeurs van de ambulancepost in Maastricht een aparte rijtraining gevolgd zodat ze goed voorbereid de weg op kunnen.
Feiten & cijfers
· Het verzorgingsgebied van de MICU strekt zich uit over de provincie Limburg en een deel van Brabant. Insturende centra zijn Zuyderland Medisch Centrum met beide locaties, St. Jans Gasthuis Weert, Laurentius Ziekenhuis Roermond, VieCuri Venlo, Anna Ziekenhuis in Geldrop, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Máxima MC in Eindhoven en Veldhoven.
· In veel gevallen wordt de patiënt opgehaald in één van de ziekenhuizen in de regio en naar het Maastricht UMC+ gebracht, maar de bestemming van de MICU-rit kan in principe ieder ziekenhuis in Nederland zijn of zelfs over de grens.
· De afgelopen 5 jaar heeft de Limburgse MICU ruim duizend ritten verzorgd. In 2020 en 2021, gedurende de coronaperiode, heeft de MICU opvallend veel patiënten vervoerd: respectievelijk 291 en 380 patiënten.
· De MICU is in principe meteen inzetbaar en wordt bemand door de parate diensten van de ambulancepost Maastricht en een intensivist en ic-verpleegkundige van het MUMC+.
· De MICU is niet in te zetten als reguliere ambulance omdat ze niet beschikt over de gebruikelijke materialen en medische apparatuur. Alle apparatuur die de ic-patiënt nodig heeft, maakt namelijk onderdeel uit van het mobiele ic-bed van het ziekenhuis. In de MICU zelf is alleen zuurstof, perslucht en voldoende elektrische capaciteit beschikbaar. Belangrijk aan de MICU is ook dat er voldoende ruimte is voor de medewerkers die voor de patiënt zorgen.
· De beschikbare hoeveelheid perslucht en zuurstof is groter dan in andere MICU’s. Door de geografische ligging in het zuiden van het land moet deze MICU namelijk relatief vaak langere afstanden afleggen en is een grotere voorraad dus noodzakelijk.
· De MICU is 3 meter hoog, 2.55 meter breed en 7.16 meter lang en weegt 10 ton. Hiermee is deze MICU de zwaarste in zijn soort.
· De MICU kan achterin 5 personen vervoeren: de patiënt en 4 zorgverleners (IC-artsen en verpleegkundigen). Het ambulanceteam zit voor in de wagen.